Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

ΜΙΚΡΟΙ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ

Αργά το βράδυ της Κυριακής σε γνωστή και πολυσύχναστη παραλία της Λεμεσού στη περιοχή Γερμασογειας έγινε κάτι πρωτόγνωρο. Δεκάδες χελωνάκια του απειλούμενου είδους της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα εκκολάφτηκαν από τη φωλιά που επέλεξε όπως φαίνετε να κάνει η μητέρα τους εκεί 7 περίπου εβδομάδες πριν.

Μέλη της Νεολαίας Οικολόγων ενημερώθηκαν από πολίτες ότι οι μικροί απρόσμενοι επισκέπτες διασκορπίστηκαν στην παραλία και διέτρεχαν κινδύνους από περαστικούς και αυτοκίνητα . Φαίνετε ότι μερικά χελωνάκια μπερδεμένα από το τεχνητό φως κατευθύνθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έπρεπε να ακολουθήσουν . Με φακούς και λεκάνες καταφέραμε να περισυλλέξουμε τους αποπροσανατολισμένους νεοσσούς και να τους οδηγήσουμε προς τη θάλασσα οπού εκεί θα ξεκινούσαν το μεγάλο ταξίδι τους . Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόθυμα ο αστυνομικός σταθμός Γερμασογειας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας για βοήθεια αφού έστειλε 2 αστυνομικούς άμεσα για να διευκολύνουν τη διαδικασία αναζήτησης των μικρών χελωνών .

Ευελπιστούμε πως μετά από μερικές δεκαετίες κάποια από αυτά τα χελωνάκια θα επιζήσουν και να ξαναέρθουν στις ακτές του νησιού μας.


Νεολαία Οικολόγων

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

ΛΕΥΚΟ ΚΑΓΚΟΥΡΟ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ


Τον μήνα Μάιο, ένα από τα σπανιότερα στο είδος καγκουρό γεννήθηκε φυσιολογικά στο Πάρκο Πουλιών και Ζωών της Πάφου. Το χαρακτηριστικό που κάνει αυτό το καγκουρό σπάνιο είναι το λευκό του χρώμα που προέρχεται από μια ασθένεια, τον αλφισμό.
Σύμφωνα με τον διευθυντή και ιδιοκτήτη του Πάρκου Χρίστο Χριστοφόρου το καγκουρό τύπου Wallaby συναντάται στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και αποτελεί σπάνιο είδος, αφού τα τελευταία εικοσιοκτώ χρόνια δεν έχει γεννηθεί πουθενά στον κόσμο καγκουρό που να έχει λευκό χρώμα.
Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν τέσσερα λευκά καγκουρό τύπου Wallaby, δύο στη Μεγάλη Βρετανία, ένα στην Αυστραλία και τώρα ένα στην Κύπρο.





















Πηγές:
1. Βίντεο: "Sigma Live"
2. Φωτογραφίες: "Πάρκο Πουλιών και Ζωών της Πάφου"