Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

ΜΙΚΡΟΙ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ

Αργά το βράδυ της Κυριακής σε γνωστή και πολυσύχναστη παραλία της Λεμεσού στη περιοχή Γερμασογειας έγινε κάτι πρωτόγνωρο. Δεκάδες χελωνάκια του απειλούμενου είδους της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα εκκολάφτηκαν από τη φωλιά που επέλεξε όπως φαίνετε να κάνει η μητέρα τους εκεί 7 περίπου εβδομάδες πριν.

Μέλη της Νεολαίας Οικολόγων ενημερώθηκαν από πολίτες ότι οι μικροί απρόσμενοι επισκέπτες διασκορπίστηκαν στην παραλία και διέτρεχαν κινδύνους από περαστικούς και αυτοκίνητα . Φαίνετε ότι μερικά χελωνάκια μπερδεμένα από το τεχνητό φως κατευθύνθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έπρεπε να ακολουθήσουν . Με φακούς και λεκάνες καταφέραμε να περισυλλέξουμε τους αποπροσανατολισμένους νεοσσούς και να τους οδηγήσουμε προς τη θάλασσα οπού εκεί θα ξεκινούσαν το μεγάλο ταξίδι τους . Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόθυμα ο αστυνομικός σταθμός Γερμασογειας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας για βοήθεια αφού έστειλε 2 αστυνομικούς άμεσα για να διευκολύνουν τη διαδικασία αναζήτησης των μικρών χελωνών .

Ευελπιστούμε πως μετά από μερικές δεκαετίες κάποια από αυτά τα χελωνάκια θα επιζήσουν και να ξαναέρθουν στις ακτές του νησιού μας.


Νεολαία Οικολόγων

4 σχόλια:

  1. Νεραϊδούλα, σώσε ότι μπορεί να σωθεί, να επιζήσει, να συντηρηθεί η ζωή-Μια κίνηση,μια βοήθεια μικρή,μια διαμαρτυρία, προσθέτει στην παγκόσμια προσπάθεια, της αντίδρασης στην καταστροφή και την υποβάθμιση-είσαι μια ελπίδα που φωτίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποσο καιρό πια τα ίδια και τα ίδια... Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι που νοιάζονται!

    ειναι αλήθεια το ότι αν μεταφέρεις τα μικρά μέχρι την θαλασσα και δεν πάνε απο μόνα τους, θα χαθουν όταν έρθει η ώρα αυτά να γεννησουν τα αυγά τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλη Μυρτώ απ’ ότι γνωρίζω τα χελωνάκια που κινδυνεύουν να μην φτάσουν ποτέ στην θάλασσα λόγο ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. φώτα κοντά στις θάλασσες κ.α.) καθοδηγούνται με φακό προς αυτήν. Με αυτή την τεχνική πιστεύω πως όταν φτάσει η στιγμή να γεννήσουν τα αυγά τους δεν χάνονται, αλλά επιστέφουν πίσω στην θάλασσα. Εγώ προσωπικά δεν βρισκόμουνα στην διασώσει χελώνας που έγινε στην συγκεκριμένη παραλία της Λεμεσού και έτσι δεν γνωρίζω με ακρίβεια πως πήγαν τα χελωνάκια στην θάλασσα.
    Θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω με το Τμήμα Αλιείας και σε λίγες μέρες θα σου λύσω με ακρίβεια την απορία σου, που τώρα είναι και δική μου : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή