Ξερό και κατεστραμμένο είναι το 6,4% των δασών μας, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που μας επηρέασε κατά την περίοδο 2007 - 2008. Πεύκα, κυπαρίσσια, ακακίες και πολλά άλλα δασικά φυτά έχουν ξεραθεί ή είναι καταπονημένα, γεγονός που αναγκάζει το Τμήμα Δασών να προχωρήσει άμεσα σε υλοτομίες.
H εφημερίδα "Πολίτης" αποκαλύπτει σήμερα τα αποτελέσματα της καταγραφής των ζημιών στα δάση, την οποία πραγματοποίησε το Τμήμα Δασών στα πλαίσια της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Ανομβρίας.
Συνολικά από την ανομβρία έχουν επηρεαστεί 6.600 εκτάρια δάσους (6,4% της έκτασης των κρατικών δασών). Σε 2.000 εκτάρια υπήρξαν εκτεταμένες ξηράνσεις, ενώ στα υπόλοιπα 4.600 εκτάρια τα δάση είναι καταπονημένα, με ορατά συμπτώματα εξασθένησης και λίγων ξηράνσεων.
Τα κυριότερα δασικά είδη που επηρεάστηκαν είναι η ήμερη και χαλέπιος πεύκη, η τραχεία πεύκη, το κυπαρίσσι, η ακακία, το πλατάνι, ο σκλήδρος, η αντρουκλιά, η λατζιά, η μοσφιλιά, τα ρασιά, η ξυσταριά και άλλα.
Επίσης, από την καταγραφή έχει διαφανεί πως η ανομβρία επηρέασε όλα τα δάση, τόσο τα φυσικά όσο και τα τεχνητά.
-Στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές της Λευκωσίας και της Λάρνακας, στις οποίες οι βροχοπτώσεις των τελευταίων τριών χρόνων ήταν ιδιαίτερα ελλειμματικές, η ένταση και η έκταση του προβλήματος ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Από τα 18 χιλιάδες εκτάρια, στις δύο επαρχίες, σχεδόν τα 3 χιλιάδες έχουν υποστεί σημαντικές ξηράνσεις.
-Και στο Τρόοδος η συνολική έκταση με προβλήματα είναι αρκετά σημαντική. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν περιπτώσεις που κάποια από τα δέντρα μπορούν ακόμα να σωθούν.
-Οι περιοχές Σταυροβουνίου, Κακορατζιάς, Κόρνου, Κόσιης και Αλάμπρας έχουν υποστεί τις περισσότερες ζημιές. Πρόκειται για περιοχές με ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση και οι λιγοστές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην επαρχία Λάρνακας την περίοδο 2007 -2008 είχαν ως αποτέλεσμα τα δάση να καταπονηθούν.
Οι περαιτέρω ενέργειες του Τμήματος Δασών θα βασιστούν στα στοιχεία αυτά, τα οποία αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τον περαιτέρω σχεδιασμό των άμεσων διορθωτικών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν στα δασικά οικοσυστήματα, αλλά και στην κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου για την προσαρμογή της κυπριακής δασοπονίας στις κλιματικές αλλαγές. Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης πρόκειται να υλοτομηθούν αρκετά δέντρα, τα οποία έχουν ξεραθεί, ενώ σε περιοχές όπου η ανομβρία έχει επηρεάσει μεγάλες εκτάσεις πρόκειται να φυτευτούν άλλα δέντρα, εφόσον όμως το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Επίσης, έχει υποβληθεί πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομική ενίσχυση της εφαρμογής του σχεδίου.
Αξίζει να αναφέρουμε πως η ανομβρία έχει επηρεάσει και την αύξηση - επέκταση των δασών μας.
Τα τελευταία χρόνια, λόγω και των διαφόρων δράσεων του Τμήματος Δασών, είχε γίνει κατορθωτό να αυξάνεται η έκταση των δασών. Ωστόσο, οι ενδείξεις τώρα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή των δασών μας, έχει διαπιστωθεί σημαντική μείωση στο ποσοστό αύξησης.
Πηγή:
Εφημερίδα Πολίτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου