Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΝΕΚΡΑ ΔΕΝΔΡΑ, ΕΝΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΒΙΟΤΟΠΟΣ

Από τότε που ξεκίνησε η γεωργία, πριν από 10.000 χρόνια περίπου, οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν συμβάλει κατά 1/4 στη μείωση της καλυμμένης από δάση γης. Μόνο το 12% των υφιστάμενων εκτάσεων αποτελείται από ακέραια δασικά οικοσυστήματα της παγκόσμιας έκτασης γης.
Τα "δάση παλαιάς ανάπτυξης" είναι αυτά που δεν έχουν κοπεί και παρέχουν οικολογικά ενδιαιτήματα για ένα μεγάλο πλήθος ειδών άγριας ζωής. Επίσης τα δάση αυτά περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό από νεκρά δένδρα (snags) και πεσμένα κούτσουρα, τα οποία αποτελούν βιότοπους για μια μεγάλη ποικιλία ειδών. Με την αποσύνθεση αυτής της νεκρής βλάστησης εμπλουτίζεται το χώμα με τα θρεπτικά συστατικά των φυτών και βοηθά στον σχηματισμό του εύφορου εδάφους.
Στο Τρόοδος αφήνονται εσκεμμένα από το Τμήμα Δασών, διάφορα είδη κορμών από νεκρά δένδρα όπως, Μαύρη Πεύκη, Τραχεία Πεύκη, Αόρατος κ.α. Για να μπορούν στους κορμούς να αναπτύσσονται και να συντηρούνται διάφορα είδη μικροοργανισμών τα οποία ευδοκιμούν στις ιδιαίτερες συνθήκες και στο υψόμετρο του Τροόδους.

Πηγή:
"Περιβαλλοντικές Επιστήμες" - G. Tyler Miller, JR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου