Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΡΟΣ 2ο: ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΙΚΡΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Η κατανάλωση ενέργειας θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λόγω ελαχιστοποίησης της διαφοράς οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ των αναπτυσσόμενων και των ανεπτυγμένων κρατών και της ραγδαίας αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. Νοουμένου ότι τα αποθέματα πετρελαίου μειώνονται και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν εγγυώνται αποτελεσματική αντικατάσταση των συμβατικών πηγών ενέργειας καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η ενέργεια είναι πολύτιμη και πρέπει να παραφυλαχθεί. Ακολουθώντας τις παρακάτω μεθόδους συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας.

1. Να φυτεύονται δέντρα στην περιφέρεια του κτιρίου όπου είναι δυνατόν. Ειδικότερα η σκίαση της ανατολής και των δυτικών πλευρών του κτιρίου με φυλλοβόλα δέντρα προτιμώνται. Αυτό γιατί σκιάζουν καλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το χειμώνα όταν ρίχνουν τα φύλλα τους, επιτρέπεται στο φως του ήλιου να περάσει όταν είναι επιθυμητό.
2. Να γίνεται τακτική συντήρηση του λέβητα και των κλιματιστικών διότι βελτιώνει την απόδοση τους. Αν δεν έχετε κάνει ποτέ πλήρη συντήρηση (service) στο κλιματιστικό ή τον καυστήρα σας, μπορεί να πληρώνετε 2 και 3 φορές περισσότερο ρεύμα και πετρέλαιο από όσο πρέπει. Κάντε service στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού και μειώστε δραστικά τους λογαριασμούς σας, ειδικά το καλοκαίρι.
3. Ανεμιστήρας οροφής. Είναι μια αποτελεσματική λύση, που μας επιτρέπει να αισθανόμαστε άνετα μέχρι και τους 29οC λόγω ανάδευσης του αέρα. Επίσης είναι μια υγιεινή και ιδιαίτερα οικονομική λύση καθώς οι ανεμιστήρες οροφής έχουν χαμηλό αρχικό κόστος, ενώ καταναλώνουν μόλις την ενέργεια ενός κοινού λαμπτήρα.
4. Να επιλέγονται λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Αντικαταστήστε τους κοινούς λαμπτήρες με τους σύγχρονους χαμηλής κατανάλωσης και εξασφαλίστε 8-15 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους κοινούς λαμπτήρες (πυρακτώσεως) καθώς και 4-5 φορές λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.
5. Να τοποθετούνται κάλαθοι ανακύκλωσης και να λειτουργήσει σύστημα ανακύκλωσης (ειδικά στα γραφεία που χρησιμοποιούν πολύ χαρτί ). Από ένα τόνο ανακυκλωμένο χαρτί:
i) Σώζουμε 17 δέντρα.
ii) Εξοικονομούμε ενέργεια και κατανάλωση νερού κατά 50%.
iii) Πετυχαίνουμε λιγότερη ρύπανση κατά 74%
iv) Μειώνουμε τα απορρίμματα προς τις χωματερές
6. Να τοποθετούνται περσίδες σε όλα τα παράθυρα του κτιρίου.
7. Να υπάρχει χώρος στάθμευσης των ποδηλάτων ούτως ώστε όσοι διαμένουν κοντά σε κάποιο συγκεκριμένο κτίριο να πηγαινοέρχονται σε αυτό με ποδήλατα(ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και τα γραφεία που βρίσκονται μέσα στις πόλεις).
8. Μειώστε τους βαθμούς στο θερμοστάτη σας. Ρυθμίστε το θερμοσίφωνα στους 50οC (αντί για τους 60οC) κερδίζοντας έως και 35€ το χρόνο, το κλιματιστικό στους 26οC βαθμούς το καλοκαίρι και στους 20οC βαθμούς το χειμώνα, το ψυγείο σας στους 7οC, ενώ το καταψύκτη στους -18οC (αν δεν έχουν βαθμονόμηση σε βαθμούς Κελσίου, ρυθμίστε τα στην δεύτερη σκάλα ψύξης και επ’ουδενί στο μέγιστο). Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση ρυθμίστε το θερμοστάτη σας στους 20οC και κερδίστε έως και 10 ευρώ στο λογαριασμό σας. Υπολογίστε ότι για κάθε βαθμό μείωσης (το χειμώνα) ή αύξησης (το καλοκαίρι) του θερμοστάτη θα δείτε 7-10% εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας βελτιώνουν τις συνθήκες άνεσης του κτιρίου μας και αποδίδουν οικονομικά οφέλη. Εξοικονομώντας δηλαδή ενέργεια εξοικονομούμε ποιότητα ζωής.

Πηγή:
Άρθρο του Νίκου Παρμαξή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου