Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Τα δάση μας προσφέρουν ξυλεία για την κατασκευή κατοικιών, βιομάζα για καύσιμα, ξύλα, πολτό για χαρτί, φάρμακα και πολλά άλλα προϊόντα. Επίσης μεγάλο μέρος της έκτασης των δασών χρησιμοποιείται για εξορύξεις, βοσκή ζώων και αναψυχή.
Οι δασώδεις λεκάνες απορροής, λειτουργούν ως γιγάντια σφουγγάρια. Επιβραδύνουν τις απορροές και συγκρατούν νερό που ανατροφοδοτεί τα ποτάμια και τα υπόγεια ύδατα. Έτσι ρυθμίζουν τη ροή του νερού από τα ορεινά υψίπεδα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις αστικές περιοχές. Επιπλέον ελαττώνουν τη διάβρωση του εδάφους. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η ποσότητα των ιζημάτων που παρασύρεται σε ποτάμια, λίμνες και δεξαμενές. Τα δάση επηρεάζουν σημαντικά το κλίμα. Για παράδειγμα, από τα δένδρα μέσω της διαπνοής και της εξάτμισης προέρχεται το 50-80% της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, πάνω από τα τροπικά δάση. Αν αποψιλωθούν μεγάλες δασικές εκτάσεις το κλίμα της περιοχής γίνεται πιο ζεστό και ξηρό, γιατί η μέση ετήσια υγρασία πέφτει. Ακόμα το έδαφος σ’ αυτή την περίπτωση γίνεται πιο φτωχό διότι πολλά θρεπτικά συστατικά παρασύρονται μακριά από το νερό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μετατρέψει ένα ποικιλόμορφο τροπικό δάσος σε ένα αραιό λιβάδι ή ακόμα και σε έρημο.
Τα δάση είναι ζωτικής σημασίας για τον κύκλο του άνθρακα στον πλανήτη. Δεσμεύουν σχεδόν το 90% του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον παρέχουν βιότοπους για τα περισσότερα είδη άγριας ζωής και λειτουργούν ως προστατευτική ασπίδα κατά του θορύβου. Παράλληλα απορροφούν τους αέριους ρυπαντές και ανανεώνουν το ανθρώπινο πνεύμα.
Ένα τυπικό δένδρο προσφέρει κατά μέσο όρο οικολογικά οφέλη αξίας 146.182 ευρώ περίπου κατά την διάρκεια της ζωής του, με την μορφή των όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως, με την παροχή οξυγόνου, καθαρισμού του αέρα κ.α. Αν το τυπικό δένδρο κοπεί και πωληθεί ως απλή ξυλεία αξίζει μόνο 439 ευρώ περίπου. Είναι πασιφανές ότι τα μακροπρόθεσμα οικολογικά οφέλη από ένα δένδρο συγκρινόμενα με τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, υπερισχύουν κατά 99.7% των βραχυπρόθεσμων που αποτελούν μόνο το 0.3% και υποκύπτουν παράλληλα σε συνεχείς υποτιμήσεις στην αξία τους σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Ας συγκρίνουμε τα οικολογικά με τα οικονομικά οφέλη κι ας αναλογιστούμε. Αξίζει να θυσιάζουμε τα δάση και τα μακροπρόθεσμα οικολογικά οφέλη τους για το γρήγορο κέρδος;


Μερικά από τα χρήσιμα προϊόντα που προέρχονται από τα δένδρα.
1. Καρποί και κάρυα
2. Φύλλωμα → Έλαια, Εκχυλίσματα, Διακοσμητικά
3. Κορμός → Δοκοί, Κολόνες, Πυλώνες, Ξυλεία, Ξυλεπένδυση, Πεπιεσμένο χαρτί, Πολτός χαρτιού, Kαύσιμη ύλη, Ξυλάνθρακας, Τανίνη, Βαφές, Αλκοόλη
4. Κόμμι → Μαστίχα, Αλοιφές, Αρώματα, Αρωματικά εκχυλίσματα, Ρητίνη, Κόλλες, Φάρμακα
5. Χυμός → Σάκχαρα και σιρόπια
6. Φλοιός → Τανίνη, Φάρμακα, Έλαια, Βαφές
7. Πρέμνο → Τερεβινθίνη, Ξυλεπένδυση, Ξυλάνθρακα, Πίσσα ξύλου, Έλαιο πεύκου
8. Ρίζες → Πίπες καπνίσματος, Τσάι, Έλαια

Πηγή:
"Περιβαλλοντικές Επιστήμες" - G Tyler Miller, JR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου