Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΡΟΣ 1ο: ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΗΔΑΜΙΝΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Με τον ηλεκτρισμό να γίνεται όλο και πιο σημαντικός στις ζωές μας, αλλά και με τα ενεργειακά κόστα να αυξάνονται συνεχώς, πολλοί από εμάς θα θέλαμε να μειώσουμε τα ενεργειακά μας έξοδα, αλλά χωρίς να στερηθούμε την άνεση των συσκευών μας. Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιούμε ενέργεια αποδοτικά, μέσ’από δέκα απλά βήματα:

1. Να επιλέγονται ηλεκτρικές συσκευές με υψηλή ενεργειακή απόδοση (μειώνετε έως και 60% η κατανάλωση ενεργείας και εξοικονομείτε έως και 35 ευρό το έτος στο κόστος λειτουργίας της κάθε συσκευής). Πριν αγοράσετε, βεβαιωθείτε για την χαμηλή κατανάλωση της συσκευής από τις ενεργειακές ετικέτες της. Με αυτή σας την επιλογή βεβαιώνεστε ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι σχεδιασμένες ώστε να καταναλώνουν την ελάχιστη απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσουν. Οι συσκευές να έχουν την ένδειξη Α καθώς είναι οι πιο ενεργειακά αποδοτικές.
2. Να αερίζονται οι χώροι του κτιρίου για λόγους δροσισμού και υγιεινής με προτίμηση τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Ο νυχτερινός διαμπερής αερισμός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, ιδιαίτερα τις θερμές ημέρες, κατά τις οποίες ο ημερήσιος αερισμός δεν είναι δυνατός. Ο νυχτερινός αερισμός συνεισφέρει στην αποθήκευση «δροσιάς» στη θερμική μάζα του κτιρίου, με αποτέλεσμα την μειωμένη επιβάρυνση του κτιρίου κατά την επόμενη μέρα.
3. Να κλείνονται τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με κατάλληλο μονωτικό υλικό, ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη για να μειωθούν οι θερμικές απώλειες του κτιρίου.
4. Να είναι κλειστές οι πόρτες των δωματίων που χρησιμοποιούν κλιματισμό για να μην χάνετε πολύτιμη ενέργεια.
5. Να γίνετε συστηματικός καθαρισμός των φωτιστικών ο οποίος βοηθά στην βελτίωση της απόδοσης τους
6. Να κλείνουν τα φώτα και οι ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν χρησιμοποιούνται. Επίσης να μην αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές στην επιλογή αναμονής (stand by) και να κλείνουμε τον διακόπτη τις πρίζας όταν δεν την χρησιμοποιούμε πια.
7. Να γίνονται ενημερωτικά σεμινάρια στο εργατικό προσωπικό για να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. (Για επιχειρήσεις, σχολεία, γραφεία κ.α.).
8. Να κατεβάζετε τις τέντες ή τις περσίδες τη θερινή περίοδο κυρίως σε νότιο και δυτικό προσανατολισμό.
9. Όταν μπορεί να γίνει δουλειά από το σπίτι να προτιμάτε καθώς εξοικονομείτε η ενέργεια μετακίνησης. Πλέον με τις νέες τεχνολογίες και τις ταχύτητες του διαδικτύου η συγκεκριμένη τεχνική βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή. (Για επιχειρήσεις, σχολεία, γραφεία κ.α.).
10. Να προτιμώνται ντόπια προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν και έχουν ελάχιστη συσκευασία.

Ακολουθώντας αυτές τις μικρές, απλές μα πρακτικές μεθόδους μειώνουμε τα ενεργειακά έξοδα και συμβάλλουμε έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος με παράλληλη μείωση των οικονομικών εξόδων μας.

Πηγή:
Άρθρο του Νίκου Παρμαξή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου