Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η πιο κάτω επιστολή στάλεικε στον Υπουργό Παιδείας από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου το 2008:

Θέμα: Μαθητικό Συμβούλιο και ο Σύμβουλος Περιβάλλοντος

Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους, θα ήθελα να σας παρακαλέσω όπως εξετάσετε την δυνατότητα προσθήκης ακόμη ενός ατόμου στο μαθητικό συμβούλιο της κάθε τάξης.
Το επιπρόσθετο αυτό μέλος θα έχει τον τίτλο του «Συμβούλου Περιβάλλοντος» και ο ρόλος του θα εμπερικλείει την συνεχή ενημέρωση των μαθητών της τάξης του για περιβαλλοντικά θέματα.

Ειδικότερα τα καθήκοντά του μπορούν να περιλαμβάνουν:
• Την προώθηση της ανακύκλωσης
• Την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού
• Την απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης
• Την προώθηση φιλικής προς το περιβάλλον συμπεριφοράς
• Την ένταξη της προστασίας του περιβάλλοντος στον τρόπο ζωής τους

Ο εκάστοτε Σύμβουλος Περιβάλλοντος κάθε τάξης μπορεί να ενημερώνεται και να συζητά για τις δράσεις και έντυπα που θα προωθήσει στη τάξη του με τους συμβούλους περιβάλλοντος των άλλων τάξεων καθώς επίσης και με την επιτροπή περιβάλλοντος του σχολείου που θα απαρτίζεται από 2 ή περισσότερους καθηγητές που ενδιαφέρονται να προωθήσουν θέματα περιβάλλοντος στο σχολείο τους.
Είναι γνωστό ότι μέσα στα καθήκοντα των καθηγητών είναι η δημιουργία επιτροπών, μία από τις οποίες θα μπορούσε να είναι και αυτή του περιβάλλοντος.
Θα ήταν επίσης καλό να εξεταστεί η συμμετοχή ενός εκλελεγμένου «Συμβούλου Περιβάλλοντος» στο Γενικό Μαθητικό Συμβούλιο για την προώθηση περιβαλλοντικών θεμάτων σε σχολικό επίπεδο.
Μέσα στα πλαίσια αυτής της αρμοδιότητας θα μπορούσαν να προωθηθούν περιβαλλοντικές δράσεις μέσα ή έξω από το σχολείο μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση του σχολείου.

Οι δράσεις μπορούν να περιλαμβάνουν:
• Ενημέρωση και παρουσίαση στους μαθητές τη σημαντικότητα της διαφύλαξης του περιβάλλοντος από αρμόδιους σε θέματα περιβάλλοντος
• Επισκέψεις σε χώρους ανακύκλωσης
• Διαγωνισμοί Αφίσας ή συλλογής ανακυκλώσιμων
• Δημιουργία από ομάδα μαθητών μιας επιπρόσθετης ηλεκτρονικής σελίδας στον ιστοχώρο που δίνεται για κάθε σχολείο όπου θα φιλοξενούνται οι περιβαλλοντικές δράσεις του σχολείου ή ακόμα και φόρουμ όπου θα φιλοξενούνται οι απόψεις και οι εισηγήσεις των μαθητών για το περιβάλλον.

Μέσα από τις 40 και πλέον παρουσιάσεις που έχω κάνει στα σχολεία όλης της Κύπρου αλλά και μέσα από συνεργασίες για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και πολλή περιβαλλοντική γνώση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς .
Στην περίπτωση που θα προχωρήσει ο θεσμός αυτός, το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, θα στηρίξει τη νέα αυτή προσπάθεια, με πληροφοριακό υλικό, διαλέξεις και συμβουλές.

----------------

Η πιο πάνω επιστολή είναι πρόταση δική μου στον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Θέλω να τον ευχαριστήσω που πρότεινε την επιστολή μου στο Υπουργείο Παιδείας και έκανε ένα όνειρο μου πραγματικότητα.

Η επιστολή αυτή βρίσκεται και στο Blog του Επίτροπου Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου: Μαθητικό Συμβούλιο και ο Σύμβουλος Περιβάλλοντος

Δημοσιεύθηκε στον Πολίτη και στον Φιλελεύθερο

3 σχόλια:

  1. Στέλλα, η ιδέα σου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εισηγήσεις που έγιναν ποτέ όσον αφορά την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στα σχολεία της Κύπρου, πιστεύω και παγκόσμια. Μπράβο σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Α.Δένδρα, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα στα Δημοτικά σχολεία που να το αναλαμβάνουν εξειδικευμένα άτομα (π.χ. Περιβαλλοντολόγοι) και να μαθαίνουν στα παιδιά για το περιβάλλον, την φύση, την ανακύκλωση κ.α. Σε αυτή την ηλικία αρχίζει να διαμορφώνεται μέρος του χαρακτήρα του ατόμου και είναι πιο εύκολο να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Ο Σύμβουλος Περιβάλλοντος πρέπει να αρχίσει από τα Γυμνάσια και να συνεχιστεί και στα Λύκεια. Ο μαθητής που θα αναλάβει αυτή την θέση θα έχει ήδη γνώσης στο θέμα, έτσι θα μπορεί να το χειριστή πιο εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Stella
    Η τελευταία παράγραφος της ανάρτησης που λέει:
    "Πρέπει εδώ να αναφέρω ότι τα πιο πάνω έχουν προταθεί από τη μαθήτρια της Α’ Λυκείου Στέλλα Παρμάκη στη Λάρνακα."
    ήταν και αυτό μέρος της επιστολής που έστειλα και δεν το έγραψα μόνο στο blog!
    Η εισήγησή σου έγινε αποδεκτή και ορισμένα σχολεία μάλιστα την υλοποίησαν από τις πρώτες μέρες. Φτάνει να αναφέρω ότι όταν πήγα να μιλήσω στο Πολέμι της Πάφου, με υποδέκτηκε ο νεοεκλεγείς Σύμβουλος Περιβάλλοντος του σχολείου.
    Μπράβο σου να ξέρει ότι εγώ σε χαίρομαι ... είσαι σπουδαίο πλάσμα ... σε ευχαριστώ πολύ, σου χρωστώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή