Κυριακή 17 Μαΐου 2009

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΙΜΠΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ Α

Οι περισσότεροι από εμάς δώσαμε άπειρες φορές μπιμπερό σε μικρά μωρά, ακόμη και στα παιδιά μας. Όλοι μας το θεωρούμε αθώο και πιστεύουμε πως δεν μπορεί να προκαλέσει τίποτα. Αναλογιστήκατε ποτέ αν προξενεί πρόβλημα υγείας;
Έρευνες απέδειξαν ότι τα πλαστικά μπιμπερά απελευθερώνουν δισφαινόλη Α. Η δισφαινόλη Α είναι μια ένωση που βρίσκεται σε πολλά κοινά πλαστικά η οποία βγαίνει από αυτά και διαχέεται στο νερό. Από το νερό μεταφέρεται στα ζώα και εκεί δρα έως θηλυκή ορμόνη, ένα οιστρογόνο*. Το υπερβολικό οιστρογόνο διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα** με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της διατάραξης των χαρακτηριστικών του φύλου. Πολλά ζώα λόγω της δισφαινόλης Α έχουν περίεργη ανάπτυξη και προβλήματα αναπαραγωγής, όπως στείρωση (παρατηρήθηκε σε φώκιες, δελφίνια κ.α.). Σύμφωνα με μελετητές παράγεται περισσότερη δισφαινόλη Α κατ’ όγκο από κάθε άλλο ενδοκρινικό διαταράκτη στο περιβάλλον. Μελέτες απέδειξαν ότι ελάχιστη ποσότητα δισφαινολής Α διαταράσσει την πρώιμη ανάπτυξη κυττάρων στα ποντίκια. Στην περίπτωση που τα ποντίκια είναι τρωτά γιατί όχι και οι άνθρωποι;
Οι γενετικοί προγραμματιστές σε ένα βρέφος που αναπτύσσεται είναι οι ορμόνες. Η υπερβολική δόση οποιασδήποτε ορμόνης τη λάθος στιγμή, ίσως αποβεί επικίνδυνη. Ακόμη και οι ορμόνες που δημιούργησε ο άνθρωπος μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο μέλλον.
Αυτό οδήγησε ερευνητές να εξετάσουν καθαρά πλαστικά μπιμπερά για να διαπιστώσουν αν απελευθερώνουν δισφαινόλη Α. Έτσι έκαναν ένα πολύ απλό πείραμα. Γέμισαν με αποσταγμένο νερό καινούργια μπιμπερά και τα άφησαν 24 ώρες και μετά τα εξέτασαν. Όλα απελευθέρωσαν δισφαινόλη Α. Στη συνέχεια αποφάσισαν να δουν τι θα συμβεί αν τα ίδια μπιμπερά πλυθούν 10 φορές σε ένα κοινό πλυντήριο πιάτων που θα τα θερμάνει στους 140 βαθμούς. Το αποτέλεσμα ήταν ότι κάποια από αυτά τα μπιμπερά απελευθέρωσαν 10 φορές περισσότερη δισφαινόλη Α από αυτή που απελευθέρωσαν πριν πλυθούν.
Οι βιομηχανίες πλαστικών αρνούνται ότι υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά από το συγκεκριμένο χημικό. Αυτό είναι λογικό. Κανένας βιομήχανος δεν θα έλεγε ότι τα προϊόντα του προκαλούν προβλήματα υγείας. Ο καθένας ατομικά ας κρίνει πιο είναι το σωστό για αυτόν, για τα παιδιά του και για το περιβάλλον.

Επεξηγήσεις:
* οιστρογόνο: είδος ορμόνης που επηρεάζει την ανάπτυξη, την ωρίμανση και την λειτουργία των γεννητικών οργάνων της γυναίκας.
** ενδοκρινικό σύστημα: αφορά τους ενδοκρινείς αδένες. Οι ενδοκρινείς αδένες είναι αυτοί που εκκρίνουν ορμόνες, οι οποίες εισέρχονται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.

Πηγή:
"Περιβάλλον, η Αντιστροφή Μέτρηση" - National Geographic

2 σχόλια:

  1. Για αυτό θερίζει ο καρκίνος και βρέφη. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους οι γονείς και ας αναζητήσουν ποιοτικές κι όχι τις εύκολες πλαστικές λύσεις.
    Μπράβο Στέλλα για αυτό το πολύ σημαντικό άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ φίλε Αιωνόβια για την στήριξη.
    Ας σταματήσουμε να αγοράζουμε ότι μας πασάρει μια βιομηχανία στα τύφλα. Ενημερωθείτε για τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή