Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

Η Λάρνακα είναι μια πόλη, η οποία στερείται φυσικού πρασίνου. Μέσα στην πόλη υπάρχει το πάρκο του θεάτρου, της εκκλησίας της Φανερωμένης και αυτό του λεπροκομείου, με θαμνώδη και φυσική βλάστηση. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να ενισχυθεί τα πράσινο στα καινούργια πάρκα. Η προσπάθεια αυτή όπως είναι κατανοητό θα αργήσει να φέρει αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά η πόλη έχασε πολλά δέντρα στην εκστρατεία του Δήμου για αντικατάσταση των δέντρων των πεζοδρομίων, με δέντρα που δεν σηκώνουν… τα πλακόστρωτα. Πολύ συχνά τα δένδρα υποφέρουν από κλάδεμα διότι κρύβουν τις βιτρίνες των καταστημάτων και τα πολλά φύλλα τους… λερώνουν τα πεζοδρόμια. Κάτι που προσωπικά με ενοχλεί είναι το κοντό γεωμετρικό κλάδεμα κάθε άνοιξη από τον Δήμο. Δίνουν ένα σχήμα στα δένδρα λες και είναι θάμνοι σε Γαλλικά ανάκτορα. Απουσιάζουν από τις επιλογές του Δήμου αλλά και των κατοίκων δένδρα που η επιβίωσή τους απέδειξε ότι αντέχουν στις συνθήκες του τόπου. Τέτοια είναι το κυπαρίσσι, η χαρουπιά, ο τρέμιθος, η σχοινιά, η πικροδάφνη και πολλοί άλλοι θάμνοι.
Το δένδρο, τα κλαδιά, οι θάμνοι και οι πολύτιμοι καρποί που εξακολουθούν να συνδέονται με συμβολισμούς, δοξασίες και παραδόσεις διαμέσου των αιώνων. Στους κλώνους του ως σήμερα οι άνθρωποι εναποθέτουν ευχές για την ευγονία και τη συνέχιση της ζωής. Άλλα και ο δασωμένος τόπος ανέκτησε μύθους που οδήγησαν σε λειτουργίες, όπως το κάψιμο ενός κλάδου και η τοποθέτηση του στις εξώθυρες ναών και σπιτιών, μεταφέροντας την ευλογία της φύσης από έξω προς τα μέσα, από την ύπαιθρο στο δομημένο χώρο, από την φύση στον άνθρωπο.
Θα πρέπει οι πολίτες των πόλεων μας να γνωρίζουν ότι χρειάζεται άδεια από το δασονομείο για να κοπεί ένα δένδρο στην αυλή τους ή στο πεζοδρόμιο. Ο Δήμος πρέπει να συμβάλει στην προσπάθεια ενημέρωσης αλλά και καλλιέργειας συνείδησης για τη προστασία του πρασίνου.
Πολύ πράσινο στερήθηκε και ο υδροβιότοπος της Αλυκής λόγω της ανομβρίας αλλά και του φαινομένου απερήμωσης που πλήττει τον πλανήτη, και τη χώρα μας. Γύρω από το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκέ πολλά κυπαρίσσια ξεράθηκαν αλλά και φοινικιές. Νέα δένδρα φυτεύτηκαν στα πλαίσια των διακοινοτικών προγραμμάτων, αλλά η προσπάθεια δεν πέτυχε. Το τμήμα προστασίας της αλυκής που δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας προσπαθεί να εμπλουτίσει και να ενισχύσει το φυσικό περιβάλλον της αλυκής με διάφορα έργα. Η λίμνη της αλυκής έχει ενταχθεί με τη συνθήκη Ramsar στο πρόγραμμα προστασίας των σημαντικότερων βιότοπων. Στο τμήμα αυτό συμμετέχει ο Δήμος, η πολεοδομία, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Υδάτων, το γραφείο Προγραμματισμού, η ομοσπονδία οικολογικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, το Ε.Β.Ε.Λ. και άλλοι φορείς.
Θα πρέπει οι πολίτες της Λάρνακας να εκτιμήσουμε τη σημασία που έχει για την ζωή μας αυτό το μεγάλο φυσικό πάρκο της Αλυκής. Ας ελπίσουμε ότι με την προσπάθεια όλων η Λάρνακα στο μέλλον θα γίνει πιο πράσινη πόλη. "Πάρε μαζί σου το παιδί που είδε το φως κάτω από τα φύλλα εκείνου του πλατάνου και μάθε του να μελετά τα δένδρα…" Γ. Σεφέρης, Αστυάναξ.

Πηγή:
Περιοδικό PRIMA scala
Άρθρο της Φανής Ηλιάδου
Εκπρόσωπος Οικολογικής Κίνησης Λάρνακας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου