Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

ΑΘΛΙΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΗΠΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Σε πρόσφατη επίσκεψη μου στο Δημόσιο Κήπο Λάρνακας προς αξιολόγηση του περιβάλλοντος στο οποίο διαμένουν τα πτηνά και τα ζώα, διαπίστωσα ότι αρκετά από τα κλουβιά δεν είναι κατάλληλα για τη διαβίωση πτηνών. Επίσης υπάρχουν κλουβιά που μέσα σ’ αυτά συζούν διάφορα είδη πτηνών κι όπως καταλαβαίνετε υπάρχει κίνδυνος για αρρώστιες. Θέλω να σημειώσω ότι την μέρα που επισκέφτηκα το Δημόσιο Κήπο Λάρνακας, σε ένα από τα κλουβιά των πτηνών, κοιμόταν ένας γάτος πάνω στο σπιτάκι στο οποίο πιθανότατα γεννούν οι κότες τα αυγά τους. Αυτό σημαίνει ότι τα πτηνά στον κήπο δεν είναι ασφαλή γιατί κάλλιστα ο γάτος μπορεί να τους επιτεθεί.

Στο κήπο εκτός από πτηνά υπάρχουν κουνέλια, υδρόβιες χελώνες που κολυμπούν σε πολύ βρόμικα νερά και ένα ρακούν. Τα ρακούν ανήκουν στην κατηγορία των άγριων ζώων και κατοικούν σε δάση ξυλείας πλατύφυλλων και επίσης μπορούν να προσαρμοστούν σε οπωρώνες, αγροκτήματα, κήπους και προαστιακές γειτονιές. Δημιουργούν τις φωλιές τους στις θημωνιές χόρτων, σε κοίλες δέντρων, ακόμη και σε εγκαταλειμμένα κτήρια. Το ρακούν που βρίσκεται στο Δημόσιο Κήπο Λάρνακας διαμένει σε ακατάλληλο για το είδος του περιβάλλον και παράλληλα το μικρών διαστάσεων κλουβί στο οποίο διαμένει, είναι διαμορφωμένο ειδικά για να φιλοξενεί πτηνά κι όχι άγρια ζώα. Η πασιφανής ανεπάρκεια γνώσης για το συγκεκριμένο είδος εκ μέρους των φροντιστών του Δήμου Λάρνακας και οι ιδιαιτερότητες του ζώου, όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης και τις φυσικές τάσεις του, κάνουν την διαμονή του στον Κήπο της Λάρνακας αφόρητη.

Ζητούμε από τον Δήμο Λάρνακας να σταματήσει αυτή την κακομεταχείριση ζώων, να ανακαινίσει και να διαμορφώσει κατάλληλα τα κλουβιά, να βελτιώσει τις συνθήκες διαμονής και καθαριότητας, να αυξήσει τον ζωτικό χώρο των πτηνών και των ζώων, ή να παραδώσει τα ζώα σε καλύτερα χέρια. Θεωρούμε άθλιο το περιβάλλον στο οποίο διαμένουν αυτή την στιγμή τα ζώα και τα πτηνά και δείχνει την παντελή έλλειψη αγάπης, φροντίδας και ενδιαφέροντος εκ μέρους του Δήμου Λάρνακας.

----------------

Για περισσότερες:
· Πληροφορίες στο μπλοκ: "ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ Λ/ΚΑΣ "
· Φωτογραφίες: "
Λάρνακα - Δημόσιος Κήπος - Τα ζώα εκπέμπουν SOS"

Άρθρα για το θέμα αυτό δημοσιεύθηκαν στις Εφημερίδες: Φιλελεύθερος, Σημερινή, Πολίτης, Cyprus Weekly

3 σχόλια:

  1. Η αθλιότητα του Δήμου Λάρνακας σε όλο της το μεγαλείο.
    Να κλείσει ο Κήπος και να σταματήσει η κακομεταχείριση των ζώων και των πτηνών εδώ και τώρα.
    Να μπει ο Δήμαρχος μέσα στο κλουβί να δούμε αν του αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρίξτε μια ματιά στο περιβάλλον που ζούμε εμείς ως Κύπριοι πολίτες (Ευρωπαίοι και όλα τα υπόλοιπα συνοδευτικά). Όταν δεν κάνουμε τίποτα για να βελτιώσουμε το σπίτι μας, την πόλη μας, τον τόπο που ζούμε εμείς οι ίδιοι σαν άνθρωποι, όταν είμαστε ευχαριστημένοι με τούτο το "κουλλουφκιό" (όπως συνηθίζει να λέει o koutso στο "an-archi-a"), πώς να μας ενοχλήσει το περιβάλλον που δημιουργούμε για τα ζώα μας;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε κάποιο βαθμό ευθύνονται και οι πολίτες της Λάρνακας. Οι περισσότεροι Κύπριοι είναι εκ γενετής βαλσαμωμένοι και δεν ενδιαφέρονται για τίποτα. Έτσι εμείς ως ενεργεί πολίτες πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτές τις λάθος νοοτροπίες, για το καλό το δικό μας, των ζώων και του περιβάλλοντος που ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή