Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

BAOBAB, ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ ΔΕΝΔΡΟ, ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Ένα δένδρο-θαύμα για τον άνθρωπο. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, έχει βιταμίνες, αποθηκεύει εκατομμύρια λίτρα νερού και αποτελεί καταφύγιο για ανθρώπους και ζώα.
Είναι γνωστό με το όνομα "Baobab" στην αγγλική γλώσσα, "Σίτο" στη γλώσσα των Ναντίνκα, ενώ στους όρους της βοτανολογίας αποκαλείται "Adansonia Digitata". Τις πλείστες φορές όμως αποκαλείται "ανάποδο δένδρο" γιατί τα περίεργα κλαδιά του βγάζουν ρίζες. Το δένδρο αυτό έγινε γνωστό από το μυθιστόρημα: "Ο μικρός πρίγκιπας".
Βρίσκεται κυρίως στην Αφρική και την Μαδαγασκάρη και χρησιμοποιείται από τους ντόπιους σχεδόν για όλες τις δουλειές. Κομμάτια από τα κλαδιά του χρησιμοποιούνται για να φτιάχνουν σχοινιά και δίκτυα ψαρέματος, καθώς επίσης και ως τροφή για τα αιγοπρόβατα και τις αγελάδες. Επίσης, παρέχει καταφύγιο στους περαστικούς καθώς φαγητό και φάρμακα. Και όταν λέμε φάρμακα εννοούμε ότι τα φύλλα του "Baobab" μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτικά σχεδόν για τα πάντα: από τη μαλάρια, το άσθμα, τους πονοκεφάλους και τους πονόδοντους. Τα φρούτα του δένδρου τα οποία είναι κάτασπρα στο χρώμα είναι πλούσια σε βιταμίνες και έχουν διπλάσιο ποσοστό καλίου από το γάλα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι βρήκαν το δέντρο που θα σώσει τον κόσμο από τον υποσιτισμό. Υπάρχουν οκτώ διαφορετικά είδη τέτοιων δένδρων, μπορεί κανείς να τα συναντήσει και στην Αυστραλία. Το ύψος τους φθάνει έως και 30 μέτρα, ενώ η διάμετρος του κορμού μπορεί να ξεκινάει από τα επτά μέτρα και να φτάνει τα 11 μέτρα. Μόλις το 2008 ανακαλύφθηκαν οι φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Τις περισσότερες μέρες του χρόνου το δένδρο είναι άφυλλο και μοιάζει λες και οι ρίζες του προεξέχουν στον αέρα. Υπάρχουν πολλοί μύθοι με διάφορες εξηγήσεις. Υπάρχουν αμέτρητες προκαταλήψεις ανάμεσα στου ντόπιους Αφρικανούς σχετικά με τις δυνάμεις που έχει το δένδρο. Για παράδειγμα αν κάποιος τολμήσει και κόψει ένα από τα λουλούδια του τότε θα φαγωθεί από ένα λιοντάρι. Από την άλλη πλευρά, αν πιεις νερό στο οποίο έχουν φουσκώσει οι σπόροι τότε θα είσαι ασφαλής από πιθανές επιθέσεις κροκοδείλων. Το "Baobab" ονομάζεται και δέντρο της ζωής γιατί:
- Ο φλοιός του χρησιμοποιείται για την παραγωγή σχοινιού
- Το δένδρο αποθηκεύει εκατοντάδες λίτρα νερού
- Παρέχουν προστασία και στέγη στους κατοίκους
- Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες

Πηγή:
Εφημερίδα Αλήθεια
Άρθρο της Νικολέτας Χρίστου

----------------

Περισσότερες πληροφορίες για το δένδρο Baobab και το είδος Adansonia μπορείτε να βρείτε στην Wikipedia: Adansonia

Επίσης υπάρχει στην σελίδα "Τα Αιωνόβια Δένδρα της Κύπρου"

3 σχόλια: